ABOUT

Frida Modén Treichl sångerska, musikalartist, skådespelare och låtskrivare är utbildad vid Högskolan för Scen och Music, även kallad Artisten, i Göteborg och tog sin examen 2008. 

 

Därefter har Frida gjort stora roller på scener runt om i Sverige som bland annat Maria i Sound of Music på Uppsala Stadsteater, Anita i West Side Story på GöteborgsOperan, Wendla i Spring Awakening på Malmö Opera och hon hade turen att få ta över rollen som Eponine i Les Miserablés på Det Ny Teater i Köpenhamn. På Stockholms Stadsteater har Frida spelat Graziella i West Side story och Suzanna i Hair i regi av Ronny Danielsson. Våren 2013 tog hon över rollen som Sally Bowles i Cabaret när Malmö Stadsteater och Malmö Operas samproduktion gav sig ut på turné. Året efter gjorde Frida Whatsername i Green Days Rockopera American idiot även den på Malmö Opera, samma produktion gick upp på Cirkus i Stockholm våren 2016. I Europapremiären av den lesbiska musikalen Fun Home på Kulturhuset Stadsteatern gjorde Frida titelrollen Alison Bechdel.

 

Hösten 2018 släppte Frida sin debutsingel Amazon of Wonder som soloartist och låtskrivare. Låten är skriven tillsammans med Nils-Petter Ankarblom och Edvin Hjertquist och handlar om Fridas bisexuella uppvaknade och kärleken till hennes Amazon.

 

På SVT har Frida medverkat i Jakten på Julia, en musikaltävling om rollen som Julia i Göta Lejons nyproducerade musikal baserad på Shakespears Romeo och Julia. Rollen som Romeo spelades av Måns Zelmerlöw. Av 1000 sökande kom Frida på andra plats. Hon har även medverkat i Sing along på TV3. 2018 syntes hon i UR programmet Superungar som sändes i SVT.

 

Frida är född och uppvuxen i Linköping. Där gick hon i musikklass och fick som 11-åring medverka i Det susar i säven som Åkersork på Östgötateatern. På den lokala musikskolan studerade Frida valthorn och solosång. Hon medverkade i ett flertal orkestrar, kvartetter och sjöng i rockband. 2001 vann hennes hornkvarett junior-SM i Hornkvartett och fick som pris uppträda på Världshornssymposiet i Lahtis i Finland. Frida gick på Musikgymnasiet DeGeer i Norrköping. 

 

Direkt efter gymnasiet fick Frida rollen som Agnes i den nyskapande uppsättningen Oväder - ett slags musikal, en kombination av Strindbergs kammarspel med musik av Mikael Wiehe, på Östgötateatern. Förutom rollen på scenen spelade hon under vissa sångnummer valthorn i orkestern.

 

Frida föreläser även om AD/HD med sin före detta valthornslärare Annmari Wangin och Maria Becker-Gruvstedt. Deras föreläsning ges på Musikhögskolor och Kulturskolor runt om i landet. På Ingesunds Musikhögskola har föreläsningen blivit obligatorisk i studieplanen för blivande musiklärare. 

 

2013 och 2014 var Frida i New York och studerade för Voice Coach Tania Travers, Vocal Coach Bryan Perri, Voice Coach Tom Burke, Teaterpedagogen Gina Ferrall, Musical Director Michael Rafter och tog Master Class för Acting Songs författaren David Brunetti.

2015 kom Frida ut som bisexuell och sen dess har HBTQ-frågor legat henne varmt och hjärtat. Alla ska få älska den dom vill! 

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • LinkedIn - White Circle